Συγγραφέας: Emily Fletcher
Σήμερα, βιώσιμα και κλιματικά-συνειδητά παραγόμενα προϊόντα γίνονται όλο και πιο προσβάσιμα. Παρόλα αυτά, μόλις πέρσι δημοσιεύθηκε μία αναφορά από το Ίδρυμα Αλλαγής Αγορών (Changing Markets Foundation) που αποκάλυπτε ότι σχεδόν 60% από όλους τους ισχυρισμούς βιωσιμότητας, τόσο από Ευρωπαϊκές όσο και Βρετανικές εταιρείες μόδας, είναι ψευδείς. Πολλές εταιρείες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν συνθετικές ίνες που έχουν ως βάση τους ορυκτά καύσιμα, παρά τις πολλαπλές δεσμεύσεις τους να μειώσουν τον αντίκτυπο τους στο περιβάλλον και ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών δεν προσφέρουν έγκυρη πληροφόρηση για το πώς σκοπεύουν να ελαττώσουν αυτές τις επιπτώσεις. Στην ουσία, διαπράττουν το λεγόμενο “πράσινο ξέπλυμα”.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Με απλά λόγια, οι συνθετικές ίνες παράγονται από πετρέλαιο, το οποίο είναι μία μίξη από υδρογονάνθρακες που εμφανίζονται στην Γη σε υγρή, αεριώδη ή στερεά μορφή. Σε αντίθεση με τα φυσικά προϊόντα, τα συνθετικά προϊόντα δεν αποσυντίθενται γρήγορα, προκαλώντας μακροχρόνια ρύπανση. Θα μπορούσαν να χρειαστούν από 500 έως και 1000 χρόνια για να διαλυθούν εν τέλη! Ρούχα φτιαγμένα από συνθετικές ίνες, όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον, συμβάλλουν στην ρύπανση με μικροπλαστικά που καταλλήγουν στον ωκεανό και απειλούν την θαλάσσια ζωή.
Σύμφωνα με τα στατιστικά, 1.5 εκατομμύρια τόνοι μικροπλαστικών καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Το ένα τρίτο προέρχεται από τα ρούχα μας, τα οποία είναι φτιαγμένα από συνθετικές ίνες. Έχει αναφερθεί ότι η βιομηχανία συνθετικών ινών ευθύνεται για πάνω από το 20% της βιομηχανικής ρύπανσης των υδάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ποιοι είναι οι χειρότεροι παραβάτες;
Η&Μ: 96% ψεύτικες δηλώσεις. Δημοσίευσαν ακόμα και μία “Συνειδητή Κολεξιόν” που κατέληξε να περιέχει περισσότερες συνθετικές ίνες από την αρχική συλλογή (72% σε σύγκριση με 61%).
ASOS: 89% ψεύτικες δηλώσεις. Το Ίδρυμα Αλλαγής Αγορών δημοσίευσε το 2021 ότι 89% από τις οικολογικές δηλώσεις της ASOS ήταν αντικείμενο “πράσινου ξεπλύματος”. Αν και, 39% των αξιολογούμενων προϊόντων ισχυρίζονταν ότι είναι “ανακυκλωμένα”, “οικολογικά”, “χαμηλού αντίκτυπου” ή απλώς “βιώσιμα”.
SHEIN: Η κινεζική μάρκα έγινε γρήγορα δημοφιλής λόγω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Προσθέτουν περίπου 500 προϊόντα στην ιστοσελίδα τους καθημερινά, σε άκρως φθηνές τιμές!
BOOHOO: Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δήλωσε ότι πρόκειται να αποκαλύψει τη λίστα συντελεστών και τις πρακτικές αγορών της το 2021, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα. Οι Sunday Times διερεύνησαν την εταιρεία και ανακάλυψαν ότι οι εργαζόμενοι σε ένα εργοστάσιο του Λέστερ έβγαζαν μόλις £3.50 την ώρα. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να παρευρεθούν στη δουλειά ενώ ήταν άρρωστοι με κορονοϊό, ενώ η εταιρεία παρείχε ελάχιστο έως καθόλου προστατευτικό εξοπλισμό.
ZARA: Η Zara είναι γνωστή για το “πράσινο ξέπλυμά” της εδώ και χρόνια, είναι μόνο μία από τις πολλές μάρκες που συμβάλλουν στη δημιουργία τεράστιων ποσοτήτων κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων που προκαλούνται από τη βιομηχανία ένδυσης. Περίπου το 80% των απορριπτόμενων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων τους παγκοσμίως είναι αεριζόμενα ή δεσμεύονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, με μόλις το 20% να επαναχρησιμοποιείται ή να ανακυκλώνεται.
Πώς να εντοπίσετε μια ψεύτικη βιώσιμη επωνυμία
Απουσία αποδείξεων: Εάν μια επωνυμία κάνει έναν ισχυρισμό που σχετίζεται με το περιβάλλον χωρίς να το αποδεικνύει, το πιθανότερο είναι ότι απλώς διαπράττει “πράσινο ξέπλυμα”. Για παράδειγμα, αν δηλώσει ότι τα ρούχα της είναι φτιαγμένα από πολλαπλά ανακυκλωμένα υφάσματα, αλλά δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει.
Ψευδείς διαφημίσεις: Ένα πολύ σαφές παράδειγμα αυτού είναι όταν μια επωνυμία μόδας δηλώνει ότι χρησιμοποιεί 100% ανακυκλωμένα υλικά/μη τοξικές βαφές κ.λπ., αλλά στην πραγματικότητα δεν το κάνει.
Αοριστία: Εάν η επωνυμία μόδας χρησιμοποιεί όρους που είναι γενικοί και δεν μπορούν να γίνουν κατανοητοί, τότε το πιθανότερο είναι ότι λένε ψέματα. Αυτή είναι μια πολύ κοινή τακτική στη βιομηχανία της “γρήγορης” μόδας. Πολλές επωνυμίες χρησιμοποιούν λέξεις όπως: «συνειδητό», «φιλικό προς το περιβάλλον», «ηθικό» κ.λπ. και παρέχουν μηδενικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς είναι στην πραγματικότητα η επωνυμία τους οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα.
Συσκευασία: Δώστε προσοχή στο από τι είναι κατασκευασμένη η συσκευασία και όχι σε αυτό που είναι τυπωμένο πάνω της. Μια πράσινη ιστοσελίδα θα εμφανίζει συχνά ειδυλλιακές εικόνες με ζωάκια του τροπικού δάσους και καταπράσινα τοπία. Ένα πραγματικά ηθικό επιχειρηματικό μοντέλο ελαχιστοποιεί την ποσότητα των απορριμμάτων που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες τους.
Τί κάνει μία εταιρεία ηθική;
Παρά τις ατελείωτες λίστες για ανήθικες εταιρείες και πώς να τις εντοπίσετε, ας μιλήσουμε για μερικές από τις καλύτερες και ηθικά ακέραιες επωνυμίες! Μια ηθική επωνυμία διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοί τους αντιμετωπίζονται και αμείβονται δίκαια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών και πρακτικών για την παιδική εργασία, την καταναγκαστική εργασία, την ασφάλεια των εργαζομένων και την πληρωμή ενός μισθού που επαρκεί για την διαβίωση.
Μια ηθική επωνυμία ενδιαφέρεται επίσης για την μείωση των εκπομπών του άνθρακα, την αποφυγή χρήσης συνθετικών ινών όπου είναι δυνατόν και τη χρήση και την απόρριψη χημικών ουσιών με υπευθυνότητα.
Παράλληλα, δεν χρησιμοποιεί ή χρησιμοποιεί ελάχιστα ζωικά προϊόντα, όπως μαλλί, δέρμα, γούνα, ανγκόρα, πούπουλα ή εξωτικά δέρματα και μαλλιά. Εν ολίγοις, στοχεύουν να είναι μία εντελώς “vegan” εταιρία.
Με άλλα λόγια, η επωνυμία ενδιαφέρεται ειλικρινά για το περιβάλλον!
Εδώ είναι παρά μόνο μερικές από τις πιο δημοφιλείς οικολογικές μάρκες σήμερα, που στοιχηματίζουν ενάντια στη γρήγορη μόδα:
Επιπλέον, υπάρχει μια πληθώρα επεκτάσεων Chrome που σας βοηθούν να βρείτε φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις για τους αγαπημένους σας ιστότοπους μόδας. Το Bamboo είναι μια από τις προσωπικές μου προτιμήσεις, καθώς αν δυσκολεύεστε να περιβαλλοντικά φιλικές εναλλακτικές λύσεις αυτή η επέκταση κάνει όλη την δουλειά για εσάς. Μία άλλη εξαιρετική πηγή είναι το Good on You που αξιολογεί τις προσπάθειες βιωσιμότητας των επωνυμιών μόδας!
Μετάφραση: Μαρία Κασάποβα